Synagoge van Zwolle
Concerten

Joodse componisten - Zwols Symphonie Orkest - 2008
Concert door het Zwols Symfonie Orkest m.m.v. celliste Corien Kok

Het Zwols Symfonie Orkest, o.l.v. dirigent Peter Liebregt, gaf op 19 februari 2008 een Concert met werken van Joodse componisten in de Synagoge van Zwolle.

Voor de derde maal was de synagoge het decor waarin het ZSO een concert verzorgde. Dirigent Peter Liebregt had wederom een heel divers programma weten samen te stellen. Het concert begon met de Ouverture 'Les Huguenots' van G. Meyerbeer. Deze opera werd in de 19e eeuw 65 jaar lang maar liefst duizend maal opgevoerd in de Parijse opera. Daarna volgde het pittige celloconcert opus 65 van A. Rubinstein. Corien Kok leverde als solist een grote bijdrage. Het is een degelijk en virtuoos werk in de beste Russisch-romantische traditie en heeft zowel voor de uitvoerenden als het publiek meer dan genoeg te bieden. Verder werden er enkele bijzondere werken van E. Korngold gespeeld door het orkest. Op het celloconcert na, waren dit allemaal Nederlandse premières: Prelude & Serenade en Entr'acte Der Schneemann; Militaire Mars; 5 delen uit 'Viel Läfmen um nichts' opus 11; Celloconcert, opus 37, ook met als solist Corien Kok. Deze muziek is geschreven voor de film 'Deception', waarin een tragisch liefdesgeschiedenis van een cellist het thema is. Het is de laatste partituur van Korngold die is geschreven voor een film.

De avond werd afgesloten met de toegift 'Strausiana' van E. Korngold. Ook deze bewerking van Straus was een première in Nederland. Meer informatie over het Zwols Symfonie Orkest is te vinden op op de website van het orkest (info@zwolssymfonieorkest.nl).