Synagoge van Zwolle
Tentoonstellingen

Tentoonstelling Schepping in beeld - Illustrator: Dammis Baan - 2014
11 verbeeldingen bij het scheppingsverhaal

Op 29 juni 2014 om 13.30 uur opende in de synagoge van Zwolle onder de titel 'Schepping in beeld' een bijzondere expositie van het werk van grafisch vormgever en illustrator Dammis Baan. Hij maakte zijn illustraties bij het scheppingsverhaal naar aanleiding van het boek 'De filosofie van het scheppingsverhaal' van Peter van 't Riet, auteur van boeken, artikelen en brochures over Jodendom en bijbelkunde.

Afbeelding: Waterzwermen en zeemonsters

De expositie werd om 14.00 uur ingeleid door twee korte lezingen. In de eerste vertelde Peter van 't Riet hoe het bijbelse scheppingsverhaal in elkaar zit en welke aspecten ervan meestal over het hoofd worden gezien. In de tweede lezing vertelde Dammis Baan hoe hij geïntrigeerd werd door het gegeven dat zowel "goed" als "kwaad" deel uitmaken van de schepping en hoe hem dat inspireerde tot zijn illustraties. Ook vertelde hij iets over de bijzondere techniek waarmee hij de illustraties maakte.

De tentoonstelling van de werken was verder te bezichtigen op de volgende zondagmiddagen in de maanden juli en augustus.

13 juli en 10 augustus tevens rondleiding en tentoonstelling 'Joods leven in en om Zwolle'.

27 juli en 31 augustus. 

24 augustus met om 14.00 uur: lezingen over 'Joodse scheppingsverhalen' (Peter van 't Riet) en 'Scheppingsmotieven in de Nederlandse literatuur' (Neerlandicus drs. Fred Revet).