Synagoge van Zwolle
Interieur

In de synagoge van Zwolle is veel te zien van meubilair tot plaquettes aan de wanden en van kandelaars tot voorhangsels. Ook de indeling van de synagoge is bijzonder.

Na de restauratie in de jaren 1984-1989 is de grote zaal van de synagoge vrijwel in oorspronkelijke staat hersteld. Daardoor zijn veel zaken die eerder onzichtbaar waren, weer zichtbaar geworden: het vrouwenbalkon met het karakteristieke hek eromheen, de klok met de Hebreeuwse letters, de Hebreeuwse spreuk aan de wand boven de heilige ark, etc.

Ook de opstelling van het meubilair in de grote synagogezaal is karakteristiek voor de traditionele indeling van een synagoge. Op deze pagina zijn enkel artikelen verzameld die inzicht in het interieur van de synagoge verschaffen.

Een bezoek aan de synagoge - Peter van 't Riet - 2010
De synagoge van Zwolle is van 1984 tot 1989 grondig gerestaureerd en voor een groot deel in haar oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het bezoeken van de synagoge is daarom zeker de moeite waard. Rondleidingen voor groepen van 15 personen of...

Meubilair in de synagoge - 1899 - 2010
In de synagoge bevinden zich veel verschillende meubelstukken die allemaal hun eigen functie hebben, meestal ook in de eredienst. Hieronder vindt u een overzicht van dit meubilair met een korte toelichting bij elk meubelstuk.

Teksten aan de wanden van de synagoge - 1899 - 2010
In de synagoge zijn op diverse plaatsen teksten te zien. Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende opschriften en plaquettes. Bij elk daarvan wordt een korte toelichting gegeven.

Voorwerpen in de synagoge - 1899 - 2010
In de synagoge zijn allerlei gebruiksvoorwerpen te vinden waarvan de meeste een rol spelen in de eredienst. Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende voorwerpen. Bij elk daarvan wordt een korte toelichting gegeven.

Interieur van de kleine synagoge - 1987 - 2010
Bij de restauratie in de jaren '80 is de wintersynagoge onder het voormalige kostershuis voorzien van banken die afkomstig zijn van het voormalige vrouwenbalkon.